‘ZDH A1 wint voor de derde keer dit seizoen met dubbele cijfers’

Op een zonnige zaterdagmiddag hebben de jonge Zwaluwen zeer eenvoudig met 10-0 gewonnen van FC Den Helder A2. In de eerste helft bleef de schade nog beperkt voor de gasten, maar in de tweede helft kon ZDH de voorsprong uitbreiden en daarmee voor de derde keer dit seizoen de dubbele cijfers op het scorebord zetten (2-10 tegen BOL, 11-0 tegen Wieringerwaard en 10-0 tegen Den Helder). Dit terwijl het vooraf gezien misschien wel een lastige middag leek te worden voor de thuisploeg. Jurre Daalder, Chris de Ridder, Adriaan Lap, keeper Jacky Kooij en Tom Woestenberg waren namelijk allemaal afwezig door blessures en vakantie. De 15 koppige selectie was daarmee geslonken tot 10, maar gelukkig kon ZDH een beroep doen op Marlon dos Santos en Joost Balk. Balk startte als rechtshalf en Dos Santos begon op de bank.

ZDH kwam goed uit de startblokken, met een doelpunt in de vierde minuut van topscorer Bjorn Nichols na een breedtepass op maat van Bram van der Linde. De assistent scheidsrechter van FC Den Helder vlagde, maar scheidsrechter Ton Arnout negeerde het vlagsignaal. Een scrimmage voor het doel van de Hoornder junioren leek de gelijkmaker op te leveren, maar gelegenheidskeeper Theus Bakker zag zijn verdedigers kordaat optreden. De thuisploeg werd daarna sterker, maar vergat de voorsprong te vergroten. Aanvoerder Westdorp, dribbelaar van der Linde, spelverdeler Jurn Goënga en doelpuntenmachine Nichols kregen een hoop kansen, maar misten er net zo veel. De Zwaluwen hadden een klein beetje geluk nodig om de score te verdubbelen. Van der Linde werd licht in de rug geduwd door de keeper en dat vond Arnout blijkbaar voldoende om de Hoornders een strafschop te geven, die door Tim Arends beheerst werd binnengeschoten.

Hoewel ZDH veel kansen kreeg, bleven toch ook de gasten uit Den Helder gevaarlijk. Een zeldzaam slippertje van de ingevallen Dos Santos werd van afstand over geschoten door een aanvaller en een van richting veranderd schot werd met een prachtige zweefduik uit het doel gebokst door Bakker. Ondertussen was het toch weer raak voor ZDH. Een strakke lange bal van Balk belandde bij Nichols, die twee instanties raak schoot. Ruststand 3-0.
Coach Gerard Boogaard benadrukte in de rust nog maar eens dat er rustig moest worden gevoetbald, omdat de gehaaste aanvallen vaak geen doel troffen. De spelers van ZDH hadden goed geluisterd naar de woorden van Boogaard, want nadat Westdorp en van der Linde allebei nog een kans mistten werd een zeer fraaie aanval via van der Linde en Arends door captain Westdorp afgerond. Diezelfde Westdorp was op aangeven van van der Linde even later opnieuw trefzeker. Van der Linde schoot beheerst de 6-0 binnen en Westdorp schoot even later zijn derde van de middag en 17e van het seizoen binnen in de korte hoek. Omdat ook Nichols vervolgens hattrick (zijn vijfde van het seizoen!) completeerde blijft hij Westdorp een doelpunt voor in het topscorerklassement van ZDH A1.
FC Den Helder kwam nauwelijks nog over de middenlijn en als ze dat al kwamen was daar de zeer solide verdediging met Willem Rommets, Marlon dos Santos, Barry van der El en Mattijs Lap die gemakkelijk en snel orde op zaken stelde. De verdedigers zagen dat van der Linde zijn tweede van de middag maakte en het negende Hoornder doelpunt van de dag. Rommets dacht zijn uitstekende wedstrijd te belonen met een doelpunt, maar van dichtbij schoot hij hard over. De keeper van de gasten leek zijn team daarna te behoeden voor de dubbele cijfers door enkele keren uitstekend op te treden. Toch kon hij niet voorkomen dat de 10 op het scorebord kwam, want Balk schoot vijf minuten voor tijd vanaf ruim vijfentwintig meter buiten zijn bereik prachtig raak. Tot verbazing van velen probeerde de keeper van FC Den Helder het vervolgens maar zelf door met de bal aan de voet de middenlijn te passeren. Na een combinatie met een teamgenoot schoot de doelman op de lat en de rebound werd door een aanvaller eveneens op de dwarsligger geschoten, waardoor Bakker met een glimlach op zijn gezicht alsnog zijn doel schoon hield.
Door de ruime overwinning blijven de junioren van ZDH meedoen om de titel. Concurrenten Kleine Sluis en Wieringermeer wisten zaterdag helaas ook te winnen, waardoor de laatstgenoemde er nog altijd het beste voor staat qua verliespunten. Volgende week moet ZDH A1 naar Den Oever voor een wedstrijd tegen Wiron A1. Wieringermeer moet uit naar BOL en Kleine Sluis mag het thuis opnemen tegen de Zouaven.

12 maart 2016: ZDH A1 - FC Den Helder A2  10-0  (3-0)
ZDH A1 Theus Bakker; Willem Rommets – Jurn Goënga – Barry van der El – Mattijs Lap; Joost Balk – Tim Arends – Timo Westdorp – Joël Nieuwenhuizen; Bram van der Linde – Bjorn Nichols Doorlopende wissel: Marlon dos Santos.