"Excelsior doet ‘teambuilding’ op Texel"

Voetbalprofs verheugen zich op leuk weekend

Na een maand hard aan de conditie te hebben geschaafd, strijkt eredivisievereniging Excelsior vandaag op Texel neer. Zware oefeningen staan niet op het programma. Wel doen de Rotterdammers op het eiland aan ‘teambuilding’ en spelen ze zaterdagavond in Den Hoorn een oefenwedstrijd tegen het jubilerende ZDH.
‘Morgenochtend gaan we met bureau Zandbank coastraften bij paal 17, daarna maken we er een mooie wedstrijd van tegen ZDH en ’s avonds gaan we lekker op stap in De Koog’, vertelt Excelsior-speler en oud-Texelaar Sieme Zijm. Hij zegt zich te verheugen op een leuk weekend. Daarbij is hij zijn teamgenoten wel iets verplicht, na alle enthousiaste verhalen over het eiland van zijn jeugd. Lachend: ‘Ik kan ze niet teleurstellen, natuurlijk.’ Excelsior ziet dankzij de bemiddeling van Zijm af van de vergoeding die amateurs normaal moeten betalen om tegen de profs te kunnen oefenen. Wél staat ZDH als gastheer garant voor de overnachtingen (in De Breemhoeve) en het eten.
Voor Zijm en zijn collega’s vormt het uitstapje naar Texel vooral een ontspannen uitje. ‘We zijn sinds 3 juli weer in training. Elke dag staan we twee keer op het veld. Alleen als we ’s avonds een oefenwedstrijd spelen, hoeven we ’s middags niet. Maar op de andere dagen moeten we twee keer anderhalf tot twee uur flink aan de slag’, vertelt Zijm.
Om een goede basis voor het komend seizoen te leggen, laat de nieuwe trainer Ton Lokhoff zijn spelers veel loopwerk verrichten. ‘Het zwaarst zijn de pyramideloopjes. Eerst 200 meter in een vastgestelde tijd, dan 400 meter, 600 meter en 800 meter. Dan even rust en dan weer terug van 800 naar 200 meter.’ De fysiek sterke oud-Texelaar kan er niet echt mee zitten. ‘Het gaat mij altijd wel goed af. Ik kan wel lopen.’
Grote verschillen tussen Lokhoff en zijn voorganger Mario Been, die Excelsior naar de eredivisie voerde, heeft Zijm nog niet kunnen ontdekken. ‘Been was altijd heel nadrukkelijk aanwezig. Hij was een echte gangmaker en stond altijd tussen in plaats van boven de jongens. Lokhoff kijkt de kat nog wat uit de boom. Maar de voorbereiding verschilt niet erg. Iedere trainer doet ’s zomers veel aan conditieloopjes.’ Overigens wordt Lokhoff geassisteerd door oud-Feyenoorder André Hoekstra, die al jaren deel uit maakt van de technische staf van Excelsior.
Hoewel de resultaten tegen de veelal slecht getrainde amateurs van weinig waarde zijn, maakten de Rotterdammers indruk met een monsteroverwinnnig van 28-0 op vierdeklasser Fijnaart. Minder goed was de nederlaag (0-1) tegen eerstedivisievereniging De Graafschap. Daar tegenover stond een zege (2-1) op Westerloo, dat uitkomt in de hoogste afdeling van België. Fikse tegenvallers waren de zware knieblessure van Rudy Jansen en de kuitbeenbreuk van Damien Hertog en ander kleiner leed, waardoor de selectie flink is uitgedund. De clubleiding heeft inmiddels besloten een oefenwedstrijd voor volgende week in verband met personele problemen af te zeggen, maar volgens Zijm loopt het treffen met ZDH geen gevaar.
Het Texelse publiek mag zich verheugen op een leuke wedstrijd, aldus Zijm. ‘We hebben een paar heel goede spelers. Meest spectaculair is rechtsbuiten Andwelé Slory. Die is ontzettend snel en maakt gemakkelijk doelpunten. De linksback van ZDH kan zijn borst alvast natmaken. Ook erg sterk is middenvelder Luigi Bruins. Hij maakte vorig jaar zijn debuut en is nog maar 19, maar heeft veel inzicht en geeft prachtige passjes.’ Welke positie Zijm in het elftal bekleedt, is nog even afwachten. ‘Ik heb in de voorbereiding op verschillende plaatsen gespeeld. Niet alleen linksback, maar ook linksbuiten en centraal in de verdediging. Het maakt mij niet zoveel uit, ik wacht het wel af.’ Hoewel hij veel heeft gespeeld, durft Zijm nog nergens op te rekenen. ‘Ik moet het nog helemaal verdienen. Maar dat geldt ook voor de anderen. De trainer heeft nog niets gezegd over het komend seizoen. Iedereen vecht nog voor een plek in het elftal.’

De ZDH’ers laten zich ondertussen ook niet onbetuigd en zijn sinds 14 juli fanatiek in training. Onder hen vier nieuwelingen: Ruud Hof en Justus Zegel en de op het oude nest teruggekeerde oud-Zwaluwen Wim Ridderinkhof en Tjarko Stolk. Ook trainer Jan den IJzerman is nieuw, terwijl Ronald Biesboer lijkt terug te komen op zijn beslissing om te stoppen. Hij is er zaterdag in ieder geval bij en dat geldt ook voor Bernard Ipenburg, op wie komend seizoen minder vaak een beroep zal worden gedaan, maar die de afgelopen weken wel een paar keer meetrainde. De Hoornders maken zich weinig illusies over de wedstrijd tegen Excelsior, al houden ze de stemming erin door elkaar te waarschuwen de Rotterdammers vooral niet te onderschatten. ‘We moeten ons niet teveel van het resultaat aantrekken. We gaan er een leuke wedstrijd van maken, voor onszelf en voor het publiek’, aldus Den IJzerman.

De wedstrijd aan de Witteweg in Den Hoorn begint zaterdag om 18.00 uur. De entree bedraagt €5,-; kinderen t/m 12 jaar betalen €2,50. Ter bestrijding van de kosten houdt ZDH daarnaast een verloting. Hoofdprijs is een tandemparachutesprong, beschikbaar gesteld door Ronald Biesboer van Reclamecoach.nl.

Terug