27 september 2015: Duinrand S - ZDH  2-5  (0-1)

"ZDH wint moeizaam in Schoorl"

Debuut Sieme en Kasper Zijm

De Zwaluwen begonnen moeizaam tegen Duinrand S in Schoorl en mochten van geluk spreken dat het nog 0-0 stond na een kwartier. Toen werd de wedstrijd tijdelijk onderbroken vanwege een blessure van de scheidsrechter. Na het oponthoud ging het duel verder onder leiding van Jan Veldhuisen. ZDH kwam beter in de wedstrijd, liep uit naar 0-3, maar de thuisploeg kwam plotseling terug tot op één treffer. In de slotfase konden de Hoornders uitlopen naar 2-5.

Coach Marcel Boone kon geen beroep doen op de geblesseerden Gijs de Graaf en Pieter Plaatsman. Daarnaast kon hij Joost van Heerwaarden rust geven, omdat hij de beschikking had over de gebroeders Sieme Zijm en Kasper Zijm. Beide spelers wonen niet op Texel, maar zijn dit seizoen weer spelend lid van ZDH. In de jeugd hebben ze hun eerste stapjes nog gezet op het voetbalveld Den Hoorn. Daarna hebben ze hun geluk beproefd op een hoger niveau waarbij Sieme zelfs 328 wedstrijden in het betaalde voetbal heeft gespeeld bij onder andere Sparta, Excelsior en Go Ahead Eagles.

De "Zijmen" begonnen in de basis. Kasper centraal achterin met Jean-Pierre van den Biggelaar en Sieme achter de spitsen Jelmer Bomas en Hidde Struick. Hans Berbée en Kenny Witte mochten plaatsnemen in de dug out. Misschien was er sprake van onderschatting (Duinrand S had verloren van Kaagvogels (4-3) en AGSV (8-0)) of de ploeg moest nog wennen aan de nieuwe samenstelling. Feit was dat de gastheren in het eerste kwartier drie grote kansen kregen. Een corner werd van dichtbij ingekopt en met een prachtige reflex over de lat geduwd door keeper Daniël Bakker. Even later belandde een bal op de paal en bij een derde mogelijkheid ging de bal net voorlangs. Toen was er een vervelend incident omdat scheidsrechter Rijs werd geveld door een zweepslag. Een onpartijdige vervangende arbiter was nsiet voorhanden en de wedstrijd dreigde te worden gestaakt. Gelukkig kwam het niet zover op deze mooie voetbalmiddag. Jan Veldhuisen, Texel ganger en vandaag 'vlagger' bij afwezigheid van Ton Arnout werd uiteindelijke door alle partijen geaccepteerd als nieuwe leidsman. Hij zou in eerste instantie alleen tot de rust fluiten waarna na de wissel een scheidsrechter van Duinrand S de leiding zou nemen. Ondertussen probeerde Boone zijn spelers op scherp te zetten en dat leek te werken. ZDH trok de wedstrijd naar zich toe en hield de gelederen nu wel gesloten. Captain Jelmer Bomas waarschuwde de thuisploeg al met een schot in het zijnet. Daarna was Struick tweemaal niet scherp genoeg in de afwerking. Uit een voorzet vanaf de rechterflank viel de bal voor de voeten van Sieme Zijm, maar zijn volley betekende ook niet de openingstreffer. Tien minuten voor rust viel die wel. Bakker gooide de bal snel naar Remco Boogaard en die gaf een mooie steekpass op Struick en rondde zuiver af met links: 0-1. Op slag van rust was de voorsprong bijna verdubbeld. Bomas was de aangever en uit de stuit schoot Remco Boogaard snoeihard op de onderkant van de lat.

Na de hervatting bleef Veldhuisen de scheidsrechter en binnen tien minuten leek de wedstrijd beslist. Uit een voorzet van Sieme Zijm kopte Jonas Leenhouts op doel waar de bal op de doellijn op de arm viel van een verdediger. Volgens Veldhuisen een penalty, maar de gastheren waren het hier duidelijk niet mee eens. De scheidsrechter bleef bij een beslissing en spaarde de speler in kwestie door hem geen kaart te geven. Bomas ging achter de bal en schoot raak: 0-2. Het betekende voor de topscorer zijn 200ste treffer voor ZDH, waarvan 171 in de competitie. Niet veel later scoorde Leenhouts uit een corner van Remco Boogaard door de bal met de punt van de schoen over de lijn te tikken: 0-3. Het was het sein voor Boone om Bomas te sparen en Witte speelminuten te gunnen. Hoewel het niks met de wissel had te maken werd ZDH plotseling slordiger en leek Duinrand  S er weer voor te gaan. Uit een counter werden de Duinranders gevaarlijk en viel de spits over het been van doelman Bakker. Een nieuwe penalty maar nu aan de andere kant. Invaller Martina stuurde Bakker de verkeerde kan op: 1-3. Vijf minuten later werd de bal ingebracht en bleef de bal liggen vlak voor het ZDH doel. Martina was er als de kippen bij en maakte er weer een wedstrijd van: 2-3.

In de laatste twintig minuten kwam Berbée de Kasper Zijm vervangen in de defensie. ZDH bleef verwijderd van het goede spel eerder in de wedstrijd maar wist toch de regie weer naar zich toe te trekken. Zo'n tien minuten voor tijd bood een ingooi van Kenny Witte uitkomst. Zijn verre ingooi kon net door Struick worden verlengd met het achterhoofd en via keeper Kay Wiggers viel de bal in het net 2-4. Het was voor Struick alweer zijn vijfde goal in slechts twee wedstrijden. In de slotfase had de score nog flink kunnen oplopen. Mike de Bruijn miste eerst nog een grote kans op aangeven van Sieme Zijm, maar vlak voor tijd scoorde hij wel op aangeven van Leenhouts: 2-5.

Na de vierde speeldag staat ZDH tweede achter Oosterend dat evenveel punten heeft, maar een wedstrijd minder heeft gespeeld. Ook AGSV en Wieringerwaard hebben 9 punten maar een minder doelsaldo. Volgende week komt De Flamingo's '64 uit Alkmaar op bezoek in Den Hoorn. Vorige week won Oosterend van deze ploeg in laatste minuut (1-2).

ZDH Daniël Bakker - Peter Zijm, Jean-Pierre van den Biggelaar, Kasper Zijm (71.Hans Berbée) en Guido Boogaard - Jonas Leenhouts, Remco Boogaard, Sieme Zijm en Mike de Bruijn - Jelmer Bomas (C) (61.Kenny Witte) en Hidde Struick.
Scoreverloop 0-1 Hidde Struick (Remco Boogaard), 0-2 Jelmer Bomas (penalty na hands), 0-3 Jonas Leenhouts (corner Remco Boogaard), 1-2 Louwensley Hose Martina (penalty na overtreding Daniël Bakker), 2-3 Louwensley Hose Martina, 2-4 Hidde Struick (Kenny Witte) en 2-5 Mike de Bruijn (Jonas Leenhouts).
Scheidsrechter W.J.N. Rijs (na 15 minuten vervangen door Jan Veldhuisen).