28 februari 2016: Kaagvogels - ZDH  5-4  (1-1)

"ZDH geeft zekere zege weg in tien minuten"

ZDH leek na een moeizame eerste helft toch nog een eenvoudige middag te gaan bleven in Kolhorn. Een 1-0 achterstand werd omgebogen naar een 1-3 voorsprong en een vierde treffer hing in de lucht, maar na een doldwaze tien minuten leidde plotseling Kaagvogels met 5-3. Een benutte penalty betekende nog wel de 5-4 en twee minuten voor tijd werd het bijna nog 5-4. De inzet van Jurn Goënga werd echter met gevaar voor eigen leven van de doellijn gekopt. Door de nederlaag en de zege van Wieringerwaard op Oosterend (5-0) hebben de Wieringers de eerste periode gewonnen. Vervelender is dat Wieringerwaard nu 5 verliespunten minder heeft dan de Zwaluwen.

Vooraf had ZDH nog een beetje hoop op de eerste periodetitel. Als er zelf werd gewonnen van Kaagvogels en Oosterend wist te stunten in Wieringerwaard dan konden de handen van de Hoornders omhoog. Dat moest wel gebeuren zonder Remco Boogaard. De regisseur van ZDH heeft onlangs een laserbehandeling ondergaan aan beide ogen en is enkele weken uit de roulatie. Coach Marcel Boone koos verrassend voor Jelmer Bomas om de rol van Boogaard over te nemen. Hidde Struick die de vorige wedstrijd nog schitterde op '10' nam de spitspositie van Bomas over.

De openingsfase was voor de thuisploeg. Op het hobbelige en zachte veld kwamen zij in eerste instantie het beste uit de verf. Het was echter ZDH dat na een kwartiertje spelen voor het eerste gevaar zorgde. Een voorzet van Kenny Witte werd door Gijs de Graaf te haastig genomen en miste het doel. In een vergelijkbare situatie lukte het ook Jonas Leenhouts niet om een voorzet van De Graaf op doel te krijgen. In de tegenstoot kwamen de gastheren door een misverstand in de ZDH defensie op voorsprong. Milano den Turk kon de bal vanaf een meter in het lege doel tikken: 1-0. Met dit scenario hadden de Zwaluwen geen rekening gehouden. Na een half uur ging een schot van Kaagvogels rakelings over de lat. Dat was het sein om Bomas weer in de spits te zetten, Struick te laten zakken en Leenhouts net voor de eigen defensie te positioneren. Toch was het ZDH wat nog een keer opgelucht adem moest halen toen Kaagvogels vanaf links net naast schoot. Daarna werd ZDH weer gevaarlijk. Eerst werd Bomas naar de grond getrokken en bleef een penalty uit en even later stoomde Timo Westdorp over rechts op. Zijn schot ging hard voorlangs. Vlak voor rust stuurde Struick Witte de diepte in. Die gaf een voorzet over de uitkomende keeper en voor De Graaf was een koud kunstje om de gelijkmaker aan te tekenen.

In de rust werd Westdorp vervangen, omdat hij op tijd op Texel moest zijn om te werken. Zijn vervanger was Mike de Bruijn die naast Bomas in de spits ging spelen. Bij een verre ingooi van Witte kwam de lange spits net niet in schietpositie, maar een paar minuten later werd hij door Struick diep gestuurd. Alleen voor de doelman gaf hij de bal mee aan captain Bomas. Die besloot niet meteen op doel te schieten. Hij kapte een paar tegenstanders uit en haalde met links vernietigend uit: 1-2. Binnen het uur werd het 1-3. Een corner werd niet goed verwerkt door de keeper en Leenhouts was er als de kippen bij om ZDH's derde treffer tegen de touwen te schieten. Vervolgens kwam Jurn Goënga in het veld voor Witte, die liet zich meteen zien met een goede actie op rechts. Zijn voorzet belandde met een stuit bij De Bruijn, maar die raakte de bal totaal verkeerd. Wellicht werd hij gehinderd door de zon, waar ook de ZDH defensie in de tweede helft grote moeite mee had. Vooral met hoge ballen was het vaak lastig inschatten welke baan de bal aflegde. Het werd dus geen 1-4, terwijl het in 69ste minuut wel opeens 2-3 viel. ZDH had de bal rechts voorin en werd gedwongen om de bal telkens achteruit te spelen. Ook rechtsback Peter Zijm moet terug en speelde keeper Daniël Bakker aan. De betrouwbare sluitpost wilde de bal wegschieten, maar door een polletje raakte hij het leer half. De bal viel pardoes voor de voeten van Martijn Smit die de bal in het lege doel schoof. Er leek nog niks aan de hand totdat vier minuten later de ZDH verdediging weer moeite had om op het matige veld de bal weg te krijgen en Den Turk met zijn tweede treffer zelfs de 3-3 wist aan te tekenen. Voordat ZDH met de ogen kon knipperen scoorde Wesley Groet namens Kaagvogels uit een vergelijkbare situatie ook nog de 4-3. Negen minuten na de 2-3 werd het allemaal nog erger voor de arme Zwaluwen. Linksback Guido Boogaard kon een hoge diepe bal niet goed inschatten en zag zijn directe tegenstander de bal oppikken. Boogaard herstelde zich op tijd om de voorzet te blokken, maar tot ongeloof van velen caramboleerde de bal via zijn been met een merkwaardige curve in de linkerbovenhoek en was Bakker volstrekt kansloos. In een krankzinnige tien minuten was de wedstrijd volledig op zijn kop gezet.

Coach Boone bracht Barry van der El voor Jean-Pierre van den Biggelaar en liet Joost van Heerwaarden doorschuiven. Tien minuten voor tijd werd Bomas naar het gras getrokken en gaf scheidsrechter Korver een strafschop. Bomas ging zelf achter de bal staan en gaf ZDH weer hoop: 5-4. Met alles wat ZDH nog had ging ZDH op jacht naar de gelijkmaker. De spelers van Kaagvogels bleken echter Italiaans bloed te hebben of allemaal doordeweeks op de toneelschool te zitten, want alles werd uit de kast gehaald om het spel te vertragen. Van blessurebehandelingen tot het niet meer vinden van de bal tot ballen ver over de zijlijn schieten, het passeerde allemaal de revue. Als ZDH weer gevaarlijk dreigde te worden was er nog altijd de twaalfde man van Kaagvogels. Dit was de assistent scheidsrechter die bij vrijwel elke diepe bal zijn vlag omhoog stak en de arbiter nam telkens dit signaal over tot frustratie van de Zwaluwen. Vlak voor tijd was ZDH nog dicht bij de 5-5. Een voorzet vanaf de rechterkant belandde via de keeper voor de voeten van invaller Goënga. Uit een lastige hoek schoot hij op doel, waar een speler met gevaar voor eigen leven al vallend de bal keihard midden in zijn gezicht kreeg. Hij moest met wat koud water worden opgelapt. Belangrijker was dat de bal niet in het doel ging en ZDH dit krankzinnige doel verloor in Kolhorn.

Bovendien won Wieringerwaard met 5-0 van Oosterend en konden de Wieringers aan het bier om de periodetitel te vieren. De achterstand van ZDH op koploper Wieringerwaard is opgelopen tot 2 punten, terwijl de Hoornders ook nog een duel meer hebben gespeeld. De titel is door het nieuwe verlies ver uit beeld geraakt. De Zwaluwen moeten alle zeilen bij zetten om in de resterende duels in ieder geval nacompetitie voor promotie naar de vierde klasse veilig te stellen. Zondag komt rode lantaarndrager Oudesluis op bezoek in Den Hoorn en moet ZDH laten zien hersteld te zijn van deze mokerslag.

ZDH Daniël Bakker - Peter Zijm, Jean-Pierre van den Biggelaar (81. Barry van der El), Joost van Heerwaarden en Guido Boogaard - Timo Westdorp (46. Mike de Bruijn), Jelmer Bomas (gele kaart), Jonas Leenhouts en Kenny Witte (66.Jurn Goënga) - Hidde Struick en Gijs de Graaf.
78) 5-3 Daan Dijkstra
81) 5-4 Jelmer Bomas (Penalty na overtreding op Jelmer Bomas)

11 Oudesluis 11 1 0 10 3 9 - 34 -25 30
Kreileroord en De Flamingo's '64 uit competitie, resultaten vervallen.

Foto's door Willem Sangers
ZDH claimt een penalty, maar krijgt die niet.
Hidde Struick op stoom.
Vrije trap van Jelmer Bomas wordt klemvast gepakt door de keeper.
Bal gaat net voorlangs.
Gijs de Graaf draait knap weg tussen twee man, maar de keeper is net op tijd zijn doel uit.
Voorzet van Kenny Witte wordt door Gijs de Graaf binnen getikt.
De bank van ZDH met Theus Bakker als 'notulist'.
Gijs de Graaf zorgt voor verwarring bij de keeper, waarna Jonas Leenhouts de 1-3 kan scoren.
Jurn Goënga leverde tijdens zijn invalbeurt een paar mooie voorzetten af vanaf de rechterflank.

Het schot vlak voor tijd van Goënga (14) is met het hoofd van de lijn gehaald. Rechts ligt de speler van Kaagvogels bij te komen van de klap.