16 oktober 2016: ZDH - SRC  4-3  (2-1)

"ZDH toont veerkacht en pakt eerste zege"

Na vorige week het eerste punt te hebben gepakt, werd vanmiddag voor het eerst de smaak van een overwinning geproefd in Den Hooorn. SRC uit Schagen leek bij een 3-1 tussenstand geslagen, maar kwam plotseling op gelijke hoogte met twee goals binnen twee minuten. Gelukkig bezorgde Gijs de Graaf met zijn tweede treffer van de middag ZDH de drie punten met een prachtige volley: 4-3. Door de zege doet ZDH de laatste plaats over aan SRC dat nog wel een wedstrijd te goed heeft.
De Zwaluwen Den Hoorn spelen meestal met twee spitsen en daar wordt niet of nauwelijks van afgeweken. Na wat wikken en wegen was zowel coach Marcel Boone als zijn spelersgroep er van overtuigd geraakt dat een systeem met drie spitsen wellicht beter past bij deze groep. Gelukkig bleek Hidde Struick na zijn blessure fit genoeg om te starten als één van de drie middenvelders. Daardoor schoven Cor Bijpost en Kenny Witte een linie op van het middenveld naar de aanval. Zij moesten spits Mike de Bruijn van de nodige aanvoer voorzien. Marijn Kaat, vorige week nog één van de twee spitsen moesten daarom genoegen nemen met een plek op de bank naast de jongelingen Barry van der El en Bjorn Nichols.
ZDH trok meteen het initiatief naar zich toe en was ook direct gevaarlijk. De centrale verdediger van SRC ging onder een voorzet van Witte door, waarna De Bruijn de bal half koppend op doel kreeg en de keeper zag redden. Toch waren het de gasten die op voorsprong kwamen binnen tien minuten via Stef Elting. De Hoornders schrokken even, maar wisten zich vrij snel weer te herpakken. Na een ruim kwartier werd een corner van Remco Boogaard knap en hard door De Bruijn binnen gekopt: 1-1. Ook daarna waren de beste kansen voor de thuisploeg. Een schot van Gijs de Graaf werd door de doelman over getikt en Remco Boogaard was ook tweemaal gevaarlijk met schoten van afstand. Het was Struick die goed doorzette en de bal wist te bezorgen bij Witte. De rappe buitenspeler zette aan en schoot hard via de binnenkant van de paal raak in de lange hoek: 2-1. Een bijzondere treffer, want ZDH had dit seizoen nog niet op voorsprong gestaan. Het lukte ZDH zonder veel moeite om de score mee te nemen tot de rust.
ZDH wilde doorgaan en niet de voorsprong verdedigen. Aanvallen was het advies. De ploeg bleef ook de bovenliggende partij en het was wachten op een derde treffer. Via verre ingooien van Witte was dit al mogelijk geweest. Eerst was het De Graaf die alleen op de keeper kon afgaan na zo'n inworp, maar hij kwam niet aan afronden toe. Even later was het De Bruijn die diep werd gestuurd. Hij schoot wel op doel én in de handen van de keeper. Twintig minuten voor tijd viel eindelijk de goal. De net ingevallen Kaat gaf een indraaiende voorzet met zijn linkerbeen. De Graaf dook op bij de tweede paal, controleerde de bal, kapte een tegenstander uit en liet de goalie kansloos: 3-1. De wedstrijd leek beslist. Nichols kwam binnen de lijnen voor Witte.
Zo'n tien minuten voor tijd liet ZDH het kaas van het brood eten. Door niet adequaat ingrijpen wist SRC plotseling tweemaal te scoren binnen twee minuten. De 3-3 verdween onhoudbaar voor aanvoerder Daniël Bakker in de kruising. Lang hoefde ZDH en het talrijke publiek niet teleurgesteld te zijn. De ijverige Cor Bijpost was tot dan toe wat ongelukkig in voorzetten geweest, maar gaf de bal nu heerlijk op De Graaf. De schaduwspits nam de bal in éen keer op zijn pantoffel en bezorgde ZDH met diens uithaal de eerste drie punten van het seizoen: 4-3.
Door de zege wipt ZDH over SRC heen en hebben de Hoornders aansluiting gekregen met de ploegen 8 tot en met 12. Komende zondag is de ploeg vrij. Een week later staat de lastige uitwedstrijd tegen VIOS W op het programma. De trotse koploper is nog zonder puntenverlies en won eerder al van AGSV (10-0) en Flevo (9-1). ZDH moet het dan in ieder geval doen zonder Struick die vanwege zijn vierde gele kaart is geschorst.

ZDH 1 Daniël Bakker (C) - Tom Bijl, Lars Boogaard, Jonas Leenhouts en Guido Boogaard - Remco Boogaard, Gijs de Graaf en Hidde Struick (52.Barry van der El) -  Kenny Witte (78.Bjorn Nichols), Mike de Bruijn (68.Marijn Kaat) en Cor Bijpost.
Gele kaart Hidde Struick
Scoreverloop
9) 0-1 Stef Elting
17) 1-1 Mike de Bruijn (corner Remco Boogaard)

Foto's van Louis en Carlo Bakker en Willem Sangers
1-1 Mike de Bruijn uit een corner van Remco Boogaard.
Gijs de Graaf dicht bij de 2-1.
Na een passje van Hidde Struick, schiet Kenny Witte knap de 2-1 binnen.
Gijs de Graaf op weg naar de 3-1.
Cor Bijpost zal even later de voorzet geven waaruit Gijs de Graaf de 4-3 zal maken.