Middag van uitersten voor ZDH

 
De Zwaluwen beleefden een middag van uitersten. Eerst was er de teleurstelling dat aanvoerder Barry van der El ontbrak door ziekte, maar na vijf minuten stonden de Hoornders verrassend op een 2-0 voorsprong. Na de thee ging Kaagvogels vol op de aanval spelen en werd de aansluitingstreffer gemaakt. Twintig minuten voor tijd miste Frenk van Heeringen de kans op de 3-1. Bij de daaropvolgende corner kwam invaller Thijs Graaf ongelukkig in botsing. Hij bloedde hevig en werd met een ambulance naar Den Helder gebracht. Daar werd een schedelbreuk vastgesteld. Voor de zekerheid bleef Graaf nog voor een nachtje in het ziekenhuis. In overleg met de beide teams werd besloten om de wedstrijd niet meer te hervatten.
Aanvankelijk leek coach Joop Rommets een ruime selectie tot zijn beschikking te hebben, maar uiteindelijk bleken Marc Vonck, Lars Frederici en Barry van der El niet fit genoeg. Verder waren ook Guido Boogaard en Niels Koolhof verhinderd, zodat er uiteindelijk nog twee wissels overbleven voor in de dug out.
Hoewel de nieuwe opstelling vorige week niet slecht was tegen Wiron, moest er door de personele wisselingen toch voor een andere variant worden gekozen. Er werd extra verdedigende zekerheid ingebouwd door Jens Boogaard net voor de verdediging te zetten als 'stofzuiger'. Verder begon Mike de Bruijn voor het eerst in zijn ZDH carrière in de basis als laatste man. Dat had een paar weken terug in de tweede helft tegen VZV niet verkeerd uitgepakt.
Zeer verrassend kwam ZDH binnen vijf minuten op een 2-0 voorsprong. Tweemaal was Abe van Exel, die op het middenveld was gestart, belangrijk en kon Gijs de Graaf tot twee keer aan toe van dichtbij raak schieten. Het waren voor de 30-jarige spits zijn eerste competitiegoals van het seizoen. Ook daarna bleef ZDH aardig voetballen en werden er nauwelijks kansen weggegeven. Na een half uur zetten Sean van Heerwaarden met een mooi passje De Graaf vrij voor de goal. Zijn inzet was niet goed genoeg voor een treffer, maar de snelle Frenk van Heeringen kon wel het laatste zetje geven. Een uiterst dubieus vlagsignaal van Kaagvogels voorkwam echter dat er opnieuw gejuicht kon worden. In het laatste kwartier voor rust werden de Zwaluwen slordiger en verscheen Kaagvogels een paar keer gevaarlijk voor de neus van aanvoerder Jelmer de Ruyter. De Hoornder keeper kreeg weinig lastige ballen en zag in de laatste seconde een volley rakelings langs de paal gaan.
Meteen vanaf de aftrap lieten de gasten zien zich niet gewonnen te willen geven. Er werden meer mensen naar voren geschoven en de druk nam toe op De Ruyter en zijn verdediging. Op het middenveld vielen te grote gaten en het wachten was op de aansluitingstreffer. Eenmaal ontsnapte ZDH. Een kopbal uit een vrije trap ging via de lat over het doel. Na een uurtje werd Dirk Kalverboer vervangen door Thijs Graaf. Even later kon de sterk spelende Jelle de Porto niet de 2-1 voorkomen. Het schot raakte de binnenkant van de paal, waardoor ook De Ruyter kansloos was.
Daarna moest ZDH alle zeilen bijzetten, maar werd er ook geloerd op een scherpe counter. Met nog twintig minuten te gaan, kwam dat moment. Gijs de Graaf werd gevonden, hield de bal vast en gaf deze op het juiste moment mee aan Frenk van Heeringen. Hij snelde op het doel af en zag de keeper redden ten koste van een hoekschop. Die werd genomen door Dennie Banda en drie spelers kwamen te val. Het grootste slachtoffer was invaller Thijs Graaf. Hij bleef liggen en had veel bloedverlies uit zijn oor. Op het veld werd Graaf geholpen door medespelers en de ouders van Jelle de Porto. De ambulance was er vrij snel en na een kort onderzoek kon Graaf lachen en zelfstandig de ziekenauto in stappen. In het ziekenhuis werd wel een schedelbreuk vastgesteld en moest hij nachtje overblijven. Hopelijk valt de schade voor de 'altijd vrolijke' Graaf mee en houdt hij er niks aan over.
Scheidsrechter Dirk Poot overlegde met de beide teams, waarna werd besloten de wedstrijd definitief te staken. Een vreemde situatie deed zich vervolgens voor. Had de ploeg nu voor het eerst gewonnen? Gejuicht werd er niet, de schrik zat er nog goed in.
Pas over vier weken komt ZDH weer in actie. Dan komt Wieringerwaard naar Den Hoorn.
 
Zondag 12 februari 2023: ZDH - Kaagvogels  2-1 gestaakt na 70 minuten (2-0)
ZDH 1 - Jelmer de Ruyter (C) - Jelle de Porto - Mike de Bruijn - Teun Hin - Dennie Banda - Dirk Kalverboer (61. Thijs Graaf) - Jens Boogaard - Abe van Exel - Sean van Heerwaarden (66. Rick van Straaten) - Fenk van Heeringen - Gijs de Graaf.
Scoreverloop
2. 1-0 Gijs de Graaf (Abe van Exel)
5. 1-0 Gijs de Graaf (Abe van Exel)
62. 2-1 Kaagvogels
70. gestaakt nadat Thijs Graaf met hoofdblessure per ambulance is afgevoerd.
Gele kaart -
Scheidsrechter D. Poot
 
 

Terug

 

 

© s.v. ZDH - Sportvereniging Zwaluwen Den Hoorn